Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πόσο χρήσιμες είναι οι παραδοσιακές γιορτές για τα παιδιά;

Ενότητα
Πόσο χρήσιμες είναι οι παραδοσιακές γιορτές για τα παιδιά;

γράφει η imommy team

 

Λόγοι που βοηθούν τα παιδιά τα έθιμα και οι παραδόσεις 

 

Η περίοδος των γιορτών είναι μια χαρούμενη και συναρπαστική περίοδος για μικρούς και μεγάλους και ειδικά για τα μικρά παιδιά. Και ενώ κάθε οικογένεια γιορτάζει με έναν μοναδικά ιδιαίτερο τρόπο, το να δημιουργήσετε τις δικές σας παραδόσεις, ξεκινώντας από όταν τα παιδιά είναι μικρά, μπορεί να είναι απίστευτα ευεργετικό για την πνευματική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

 

Πώς βοηθούν τα παιδιά οι παραδόσεις

Πάρτε για παράδειγμα το Ξωτικό στο ράφι (Elf on the self). Βασικό στοιχείο στα σπίτια πολλών οικογενειών που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, αυτό το μικρό ξωτικό με κόκκινη στολή κυκλοφορεί στο σπίτι κατά την περίοδο των γιορτών και παρέχει στα παιδιά μια απτή σύνδεση με τη μυθική ιστορία του Άγιου Βασίλη και των ξωτικών του.
Παραδόσεις όπως αυτή που χρησιμοποιούν στοιχεία διασκέδασης και έκπληξης μπορούν να αξιοποιηθούν για να ακονίσουν τα παιδιά πολύτιμες δεξιότητες.

 

Ενδυναμώνουν την οικογένεια

Οι παραδόσεις βοηθούν τα παιδιά να συνδεθούν με άλλα μέλη της οικογένειάς τους αλλά και με το παρελθόν της. Τα τελετουργικά έχουν προσωπικό νόημα για μια οικογένεια, καθώς πρόκειται για συνήθειες που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Ενώ βοηθούν το παιδί να προετοιμαστεί για την γιορτινή περίοδο, του υπενθυμίζει ταυτόχρονα όλα αυτά που κάνουν την οικογένειά σας μοναδική και ξεχωριστή.
 

Αυτή η σύνδεση με την οικογένεια το βοηθά να καλλιεργήσει πολύτιμες δεξιότητες μέσα σε ένα ασφαλές συναισθηματικό περιβάλλον, υποστηρίζοντας την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, οικογενειακών αξιών και ταυτότητας.

 

Εξάπτουν την φαντασία τους

Πολλές από τις παραδοσιακές τελετουργίες των γιορτών, όπως ο Άι Βασίλης με τα ξωτικά του, απαιτούν από τα παιδιά να αφήσουν την δυσπιστία και να αγκαλιάσουν το φανταστικό, γεγονός που χαρίζει πολλά οφέλη για την πνευματική του ανάπτυξη. Η έκθεση σε φανταστικά στοιχεία, όπως σε ιστορίες που λέγονται συνήθως κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, υποστηρίζει την ανάπτυξη ευέλικτης σκέψης στα μικρότερα παιδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς.
 

Και τα οφέλη δεν σταματούν εκεί. Η φαντασία βοηθά στην προώθηση της ανάπτυξης των συμβολισμών, του αναλογικού συλλογισμού και της διαφοροποίησης μεταξύ πραγματικών και φανταστικών εννοιών στα παιδιά. Βασικό στοιχείο της ανάπτυξης είναι τα παιδιά να μάθουν πώς να βασίζονται σε πληροφορίες, να γενικεύουν και να μεταφέρουν την αποκτηθείσα γνώση σε καθημερινές καταστάσεις.


 

Προωθούν την κριτική σκέψη

Μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που τα παιδιά αναπτύσσουν όταν είναι μικρά και τα βοηθά να κατανοήσουν τον κόσμο είναι η ικανότητα να σκέφτονται κριτικά ή να αναλύουν ένα θέμα ή μια κατάσταση και στη συνέχεια να λαμβάνουν μια απόφαση. Αν και αυτή είναι σίγουρα μια δεξιότητα που καλλιεργείται στην τάξη, οι παραδόσεις των γιορτών μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την ανάπτυξή της.
 

Η κριτική σκέψη ενισχύεται όταν ο αναπτυσσόμενος νους του παιδιού λαμβάνει υπόψη και τα στοιχεία της φαντασίας και της πραγματικότητας και κατανοεί τις πληροφορίες με τρόπο που είναι κοινωνικά αποδεκτός.
 

Εφόσον αυτό γίνεται σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι γονείς είναι παρόντες για να βοηθήσουν τα παιδιά να επεξεργαστούν τις πληροφορίες και τις ιστορίες που τους παρουσιάζονται, οι διακοπές παρέχουν ένα σκηνικό γεμάτο χαρά για να αναπτύξουν αυτήν την δεξιότητα.


 

Πηγή: imommy.gr

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για τα προϊόντα και τις προτάσεις μας.
Ακολουθήστε μας στο Instagram για ακόμα περισσότερα!