Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παιδικά βιβλία για την ευγένεια

Ενότητα
Παιδικά βιβλία για την ευγένεια

Γράφει η Ιόλη Πολύζου

 

5 παιδικά βιβλία που μας μαθαίνουν την αρετή της ευγένειας

 

H ευγένεια είναι από τις μεγαλύτερες αρετές που διαθέτει ο άνθρωπος και χωρίς αμφιβολία είναι ένα επίκτητο χαρακτηριστικό. Είτε μιλάμε για ευγένεια ψυχής, είτε για ευγενικούς τρόπους συμπεριφοράς, εμείς οι γονείς παλεύουμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας αυτήν την αξία από μικρή ηλικία. Εκτός, όμως, από το να δίνουμε το καλό παράδειγμα μπορούμε να βοηθήσουμε τα μικρά μας να κατανοήσουν την σημασία της ευγένειας μέσα από τα 5 αυτά υπέροχα βιβλία.

 

Οι συγνώμες μιας μάγισσας

Οι συγνώμες μιας μάγισσας

 

Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα


Εκδόσεις: Μεταίχμιο


Ηλικίες: 3-6 ετών
 

«Τι χρειάζεται άραγε για να γίνεις η καλύτερη μάγισσα του κόσμου;» αναρωτήθηκε ένα πρωινό η Ερμιόνη και αμέσως άρχισε να ψάχνει σε όλο το σπίτι για να βρει τα κατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ για να μεταμορφωθεί σε μια δυνατή μάγισσα. Ένα ωραίο καπέλο, μια μπέρτα και ένα ραβδί είναι αρκετά; Ο πανικός που δημιουργεί στο σπίτι η μικρή μαγισσούλα με την συμπεριφορά της θυμώνει τους γονείς της. Τι μαγικά πρέπει να κάνει τώρα για να μην είναι θυμωμένοι οι γονείς της; Τα πιο δυνατά ξόρκια είναι πολύ πιο απλά και…ευγενικά! Μέσα από αυτήν την ιστορία τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν πόσο δυνατή είναι μια «συγγνώμη» όταν την εννοούν και πως η ευγένεια μπορεί να διώξει τον θυμό και τις φωνές και να φέρει μόνο χαμόγελα.

 

 

Το μικρό βιβλίο της ευγένειας

Το μικρό βιβλίο της ευγένειας

Συγγραφέας: Κριστίν Κουαρό (Christine Coirault)


Εκδόσεις: Μεταίχμιο


Ηλικίες: 3-6 ετών


Όπου κι αν βρίσκεσαι είτε έξω με τους φίλους σου, είτε σ’ ένα πάρτι γενεθλίων ή ακόμα και στο σπίτι με την οικογένειά σου πρέπει να δείχνεις καλή συμπεριφορά-όσο δύσκολο και αν είναι κάποιες φορές. Τα ζωάκια του συγκεκριμένου βιβλίου είναι τα πιο ευγενικά πλάσματα που έχεις γνωρίσει και θα σε βοηθήσουν στο πως πρέπει να φερθείς σε κάθε περίσταση. Το βιβλίο ανήκει στην σειρά Καλοί Τρόποι και εισάγει το παιδί στους τρόπους καλής συμπεριφοράς μέσα από την όμορφη εικονογράφηση και την διασκεδαστική ιστορία.

 

 

Ο κήπος της ευτυχίας

Ο κήπος της ευτυχίας

 

Συγγραφέας: Τζον Λάσερ (John Lasser)


Εκδόσεις: Φώσφορος


Ηλικίες: 6-9 ετών


Την πρωταγωνίστρια την λένε Κίκο και είναι κηπουρός. Αλλά αντί να καλλιεργεί ραπανάκια και ντομάτες, καλλιεργεί τον κήπο της ευτυχίας. Πώς το κάνει αυτό; Με το να είναι ευγενική, να φροντίζει το σώμα και το μυαλό της, να δείχνει ενσυναίσθηση και να βοηθάει τους φίλους και την οικογένειά της. Το βιβλίο ξεχωρίζει αφενός γιατί έχει γραφτεί από τον καθηγητή ψυχολογίας Τζον Λάσερ και αφετέρου για την ενδιαφέρουσα οπτική του- ότι δηλαδή η ευτυχία είναι επιλογή και μπορείς να την κατακτήσεις με τις πράξεις.

 

 

Η μπαλαρίνα που δεν χόρευε

Η μπαλαρίνα που δεν χόρευε

 

Συγγραφέας: Ελπίδα Μηναδάκη


Εκδόσεις: Φιλύρα


Ηλικίες: 6-12 ετών


Η Μάιρα είναι μια γλυκιά μπαλαρίνα που της αρέσει να χορεύει στους ρυθμούς της αγαπημένης της μουσικής. Ένα χορευτικό στραβοπάτημα, όμως, την αναγκάζει να αποχωρήσει από τον χώρο του μπαλέτου και να απαρνηθεί αυτό που τόσο αγαπούσε. Απαρηγόρητη καθώς είναι, βλέπει τα όνειρά της να γκρεμίζονται και βουλιάζει στην θλίψη. Μέχρι την στιγμή που γνωρίζει έναν κύριο εν ονόματι…Ντεγκά, ο οποίος ζωγραφίζει συνέχεια μπαλαρίνες και τότε η ζωή της αλλάζει ριζικά. Πού συναντιούνται οι δυο τους; Στον αληθινό κόσμο ή μήπως στον κόσμο των ονείρων; Κάποια στιγμή όλοι πέφτουμε και χάνουμε τις ελπίδες μας. Το σημαντικό, όμως, είναι να σηκωνόμαστε. Η αληθινή φιλία και η ευγένεια μπορούν όντως να μας βγάλουν από κάθε αδιέξοδο.

 

 

Πρωταθλητές του κόσμου στην ευγένεια

Πρωταθλητές του κόσμου στην ευγένεια

 

Συγγραφέας: Φρατινί Στεφάν


Εκδόσεις: Άγκυρα


Ηλικίες: 9-12 ετών


Ένα άκρως χιουμοριστικό βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά άνω των 9 ετών και αποσκοπεί στον τα μάθει να φέρονται με τακτ και ευγένεια σε κάθε περίσταση. Οι μικροί αναγνώστες καλούνται να διαλέξουν την πιο «ευγενική» απάντηση σε διάφορα ερωτήματα όπως για παράδειγμα:

«Απαντάς σ' ένα τηλεφώνημα που απευθύνεται στην αδερφή σου. Λες: Α. «Ποιος είναι;» Β. «Είναι στην τουαλέτα» Γ. «Απουσιάζει, θέλετε να της αφήσετε ένα μήνυμα;» Αν η απάντησή σου είναι Α: Όχι κι άσχημα. . . αλλά μπορείς να είσαι πιο διακριτικός. . .. Αν η απάντησή σου είναι Γ: Μπράβο! Είσαι και ο πρώτος στην ευγένεια. Μην ξεχάσεις, όμως, να μεταβιβάσεις το μήνυμα στην αδερφή σου!»

 

Πηγή: mama365.gr

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε με τα νέα και τις προτάσεις μας.
Ακολουθήστε μας στο Instagram για ακόμα περισσότερα!