Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

10 λόγοι για να αφήσετε τα παιδιά να επιλέξουν τα ρούχα τους

Ενότητα
10 λόγοι για να αφήσετε τα παιδιά να επιλέξουν τα ρούχα του

Το να αφήσετε τα παιδιά σας να επιλέξουν μόνα τους τα ρούχα που θα φορούν μοιάζει με ένα μεγάλο ζήτημα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Όταν τα παιδιά είναι σε μία ηλικία που αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για τα ρούχα που θα φορέσουν, τότε είναι μια καλή ιδέα να τα αφήσετε να το κάνουν με τον δικό τους τρόπο.

 

Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και είναι κατανοητό ότι οι γονείς ανησυχούν για εκείνα και δεν θέλουν να... επιταχύνουν τη διαδικασία ενθαρρύνοντας τα να επιλέγουν μόνα τους τα ρούχα τους. Παρ' όλα αυτά η επίδειξη ενδιαφέροντος για τα ρούχα που θα βάλουν είναι κάτι καλό, καθώς με αυτό τον τρόπο δείχνουν ότι θέλουν να μεγαλώσουν και να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους.

 

Εδώ θα βρείτε 10 λόγους για τους οποίους η επιλογή ρούχων από τα ίδια σας τα παιδιά, αποτελεί μια καλή ιδέα.

 

1. Μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους

Για τα παιδιά η επιλογή ρούχων είναι κάτι περισσότερο από το να επιλέξετε απλώς κάτι ωραίο για να φορέσετε. Είναι μια ευκαιρία για εκείνα να εκφράσουν τις απόψεις τους. Τα παιδιά περνάνε τη νεότερη ηλικία τους κάνοντας αυτό που λένε οι γονείς. Έτσι, αφήνοντάς τα να φορέσουν τα ρούχα που εκείνα θέλουν, τους δίνετε ένα αίσθημα ελευθερίας.

 

2. Τα βοηθάει να είναι ξεχωριστά

Κανένας δεν πρέπει να προσπαθεί γίνει όπως οι άλλοι, επομένως είναι λογικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά από τη νεαρή ηλικία να εκφράζουν τον προσωπικό τους χαρακτήρα και να είναι περήφανα γι' αυτό που είναι. Τι γίνεται εάν το παιδί σας θέλει να φοράει για μία ολόκληρη μέρα τη μπλούζα του αγαπημένου του ήρωα; Εάν αυτό θέλει να κάνει, τότε αφήστε το να το κάνει.

 

3. Μπορεί να τα βοηθήσει να προσαρμοστούν

Τα σχολικά χρόνια μπορούν να γίνουν μία δύσκολη περίοδος και το να κάνουν φιλίες δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Αν στα παιδιά αρέσουν τα ρούχα που φοράνε τα άλλα παιδιά στο σχολείο κι εσείς δεν έχετε τη δυνατότητα να τα πάρετε, θα χαρούν να επιλέξουν παρόμοια ρούχα και θα αποκτήσουν αυτοεκτίμηση για το γεγονός ότι μπορούν να το κάνουν μόνα τους.

 

4. Τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν το γούστο τους

Θυμάστε πως συνήθιζαν να σας ντύνουν οι γονείς σας όταν ήσασταν μικρότεροι; Όλοι κοιτάζουμε τις παιδικές μας φωτογραφίες όπου φαίνεται ότι οι γονείς μας δεν πρέπει να έκαναν κάποια δεύτερη σκέψη για την ενδυμασία μας. Το πιο πιθανό είναι να αγαπούσαν τα ρούχα που φορούσατε και απλά τώρα δεν είναι του γούστου σας. Η επιλογή ρούχων είναι κομμάτι της ανάπτυξης του προσωπικού σας γούστου.

 

5. Μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο

Οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με την πρωινή... μάχη όταν τα παιδιά δεν θέλουν να ντυθούν ή δεν θέλουν να φορέσουν κάποιο συγκεκριμένο ρούχο. Αυτό μπορεί να πάρει αρκετή ώρα δίχως λόγο, οπότε να τους δώσετε την επιλογή να επιλέξουν μόνα τους τα ρούχα που θα βάλουν είναι μία ευκαιρία που αξίζει τον κόπο.

 

6. Μπορεί να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη

Τα παιδιά μπορούν να γίνουν πολύ επίμονα ασχετικά με το τι θα φορέσουν. Αν επιμείνουν ότι θέλουν να φορέσουν ένα τζιν αντί ενός φορέματος, αξίζει πραγματικά το άγχος και την ψυχική ταλαιπωρία; Κάποιες φορές είναι καλύτερο να κάνετε πίσω και να τα αφήσετε να επιλέξουν μόνα τους.

 

7. Μπορεί να τους διδάξει το μπάτζετ

Αντί να αγοράζουν μόνα τους τα ρούχα τους, δίνοντάς τους μια μικρή ιδέα για την αξία τους μπορεί να αποδειχθεί μία καλή ιδέα για να «παίξουν» με το μπάτζετ των ρούχων, έτσι ώστε να ξέρουν τι μπορούν και τι όχι να αγοράσουν. Με αυτόν τον τρόπο θα σιγουρευτείτε ότι θα αγοράσουν εκείνα που πραγματικά θέλουν. Έτσι θα μάθουν από τη μικρή τους ηλικία πως να διαχειρίζονται τα χρήματα σε ένα πολύτιμο μάθημα στη μετέπειτα ζωή τους.

 

8. Ξέρετε ότι θα τα φορέσουν τα ρούχα

Σε κανέναν δεν αρέσει να σπαταλάει τα χρήματά του. Πηγαίνοντας μαζί με τα παιδιά σας για ψώνια θα σιγουρευτείτε ότι αγοράζουν τα ρούχα που εκείνα θέλουν να φοράνε, αντί να ξοδέψετε μόνοι σας τα χρήματα σε πράγματα που στο τέλος θα μείνουν στην ντουλάπα.

 

9. Βοηθάει στο μεταξύ σας δέσιμο

Οι βόλτες για ψώνια θα είναι περισσότερο διασκεδαστικές εάν τα παιδιά σας θέλουν πραγματικά να το κάνουν. Εάν γνωρίζουν ότι πρόκειται να επιλέξουν μόνα τους τα ρούχα τους, θα έχουν μεγαλύτερη διάθεση για περίπατους στα μαγαζιά.

 

10. Έχει πλάκα!

Η μόδα είναι και θα είναι για πάντα ένα διασκεδαστικό κομμάτι της ζωής και όχι μόνο για τους ενήλικες. Όλοι έχουν περάσει από φάσεις της ζωής τους που ακολούθησαν κάποια τάση και φορώντας πράγματα που σίγουρα δεν θα ξαναέβαζαν στο μέλλον. Γι' αυτό αφήστε τα παιδιά σας να γίνουν μέρος αυτού. Ακόμα και αν κάποια μέρα επιλέξουν να φορέσουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια με ένα επίσημο ένδυμα. Είναι όλα κομμάτι της διασκέδασης και κάποια μέρα θα κοιτάνε τις φωτογραφίες και θα γελάνε!