Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γιατί να μάθουμε στα παιδιά μας να μαγειρεύουν

Ενότητα
Γιατί  να μάθουμε στα παιδιά μας να μαγειρεύουν

 «Οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να υποτιμήσουν την πραγματική αξία του να μάθουν στα παιδιά τους να μαγειρεύουν επειδή υπάρχουν τόσα πολλά προνόμια», γράφει ο ειδικός ψυχολογίας και παιδαγωγός, Susan Keenan για το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Παιδιών. «Είναι μία ευκαιρία να έρθετε κοντά με το παιδί σας, να το ενθαρρύνετε να τρώει υγιεινά, να βελτιωθεί στη γλώσσα και το λεξιλόγιο και στις διατροφικές γνώσεις».

 

5 λόγοι για να μάθουμε στα παιδιά μας να μαγειρεύουν

 

1. Η μαγειρική είναι ένας τρόπος για να έρθετε κοντά με το παιδί σας

Τα παιδιά λατρεύουν να εξερευνούν νέες δραστηριότητες με τους γονείς τους. Επιλέξτε ένα αγαπημένο φαγητό για το Σαββατοκύριακο, όταν δεν θα… τρέχετε. Αποφύγετε τις πολυάσχολες καθημερινές βραδιές. Ρωτήστε τη γνώμη του παιδιού σας για ποια συνταγή θα κάνετε. Μπορείτε να προτείνετε μία συνταγή καινούρια και για τους δυο σας, ώστε να την μάθετε μαζί. Ρωτήστε το παιδί σας «πχ λες αυτό να μας βγει καυτερό»; Δεν χρειάζεται να ξέρετε όλες τις απαντήσεις, μπορείτε να τις μάθετε μαζί τους!

 

2. Η μαγειρική διδάσκει στα παιδιά τη σημασία του να «ακολουθείς οδηγίες»

Εξηγήστε γιατί πρέπει να ακολουθήσετε το κάθε βήμα με τη σειρά για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μαγειρική διδάσκει επίσης υπομονή, ειδικά εάν πρέπει να βάλεις ένα πιάτο στο φούρνο για αρκετή ώρα.

 

3. Η μαγειρική διευρύνει το λεξιλόγιο των παιδιών

Ακολουθώντας τις συνταγές, ένα παιδί μαθαίνει την ονομασία των νέων συστατικών όπως τα λαχανικά και τα μπαχαρικά. Μαθαίνει επίσης νέα ρήματα όπως το «σοτάρω» ή «ψήνω». Η κουζίνα από μόνη της είναι μία ποικιλία από νέες λέξεις για σκεύη και άλλα μαγειρικά gadgets.

 

4. Η μαγειρική μαθαίνει στα παιδιά για τη διατροφή

Σας προτείνουμε να κάνετε μαζί με το παιδί σας μια βόλτα στο μανάβικο της γειτονιάς και να ψωνίσετε μαζί τα υλικά. Εξηγήστε στο παιδί σας τη διαφορά των φρέσκων υλικών που χρησιμοποιείτε στο φαγητό από εκείνες τις φορές που ετοιμάζετε κάτι κατεψυγμένο. Συζητήστε για τη θρεπτική αξία. Εάν ένα λαχανικό περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C ή ασβεστίου, εξηγήστε τους σε τι βοηθούν αυτές οι βιταμίνες, τώρα είναι η ευκαιρία σας!

 

Μπόνους : Εάν τα παιδιά βοηθούν στη μαγειρική, είναι πιο πιθανό να φάνε ή τουλάχιστον να δοκιμάσουν ότι μαγείρεψαν. Η μαγειρική ίσως είναι το «φάρμακο» για τους "δύσκολους" στο φαί.

 

5. Η μαγειρική ενισχύει την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας νιώθουν μία ικανοποίηση και υπερηφάνεια όταν αποκτήσουν νέες δεξιότητες, πόσο δε μάλλον τα παιδιά. Γνωρίζοντας ότι μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να ολοκληρώσουν μία αποστολή από την αρχή έως το τέλος, βοηθούν με αυτό τον τρόπο στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους. Μαθαίνοντας κάτι καινούριο πχ ποδήλατο, η μαγειρική θα βοηθήσει το παιδί σας να δοκιμάσει κάτι, αλλά να κάνει και λάθη. Είναι στο χέρι σας για το πως θα τα ενθαρρύνεται και θα τα κρατήσετε προσηλωμένα στο στόχο.

 

Οι γονείς ξέρουν ότι η μαγειρική δεν είναι ακριβώς η πιο χαλαρωτική δραστηριότητα. Ωστόσο, όπως μαθαίνετε τα παιδιά να ντύνονται, να βουρτσίζουν τα δόντια τους, να μαζεύουν το δωμάτιο, μπορείτε να κάνετε και την μαγειρική μία βασική δεξιότητα για τη ζωή τους και ταυτόχρονα να ξοδέψετε λίγο ακόμα από τον πολύτιμο χρόνο σας μαζί τους!

 

 

Πηγη: www.angelibebe.com/blog/2017/08/benefits-teach-kids-cook/