Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σωστό πλύσιμο βρεφικών ρούχων

Ενότητα
5 tips για να αγοράσετε παιδικά ρούχα

Επειδή οι καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού φέρνουν λεκέδες και οσμές στα ρούχα του, θα πρέπει να τα πλένετε πολύ συχνά. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι το δέρμα του μωρού σας εξακολουθεί να είναι πολύ ευαίσθητο και είναι πιθανό να ερεθιστεί όταν έρθει σε επαφή με χημικά προϊόντα.

 

Μπορεί να σας φανεί πρόκληση να πλύνετε τα ρούχα του μωρού σας χωρίς να βλάψετε το δέρμα του. Ευτυχώς, η διαδικασία μοιάζει αρκετά με το πλύσιμο κανονικών ρούχων, και κάποια πρόσθετα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

 

1. Διαδικασίες πλύσης βρεφικών ρούχων

 

 • Κρατήστε σημειώσεις με τις ειδικές οδηγίες που αναγράφονται πάνω στα ρούχα προτού τα πλύνετε. Αυτές συμπεριλαμβάνουν τις θερμοκρασίες πλύσης και τις οδηγίες χρήσης σε ένα πλυντήριο.

 

 • Χωρίστε τα ρούχα σε ομάδες. Ταξινομήστε τα ρούχα βάσει του χρώματος ή των βαθμών πλύσης. Τα εσώρουχα για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι σε διαφορετική στοίβα καθώς έχουν δικές τους ανάγκες πλύσης που διατηρούν τις κατασκευαστικές τους ιδιότητες.

 

 • Χρησιμοποιήστε προϊόντα που είναι ασφαλή για ευαίσθητα δέρματα για να αφαιρέσετε λεκέδες και βρωμιές. Αυτά είναι διαθέσιμα σε sticks, ταμπλέτες και σπρέι. Αναζητήστε μια μάρκα απορρυπαντικών που είναι φιλική προς το μωρό και απαλλαγμένη από αρώματα και χημικά. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας αναμιγνύοντας μαζί μισό φλιτζάνι σόδα για πλύσιμο, μισό φλιτζάνι βόρακα και ένα φλιτζάνι νιφάδες σαπουνιού. Ωστόσο, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σπιτικό μείγμα για να πλύνετε πχ τα εσώρουχα ή άλλα είδη που ενδέχεται να καταστραφούν οι ίνες.

 

 • Προσέξτε τη θερμοκρασία του νερού. Εάν σε ένα ρούχο δεν αναγράφονται οι βαθμοί πλύσης, είναι προτιμότερο να το πλύνετε σε χαμηλή θερμοκρασία 30-40 βαθμών.

 

 • Δώστε προσοχή σε κάθε κύκλο πλύσης. Βεβαιωθείτε ότι το πλυντήριο δεν είναι υπερβολικά γεμάτο πριν την λειτουργία. Στη συνέχεια κάντε το ξέβγαλμα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος σαπουνάδας. Αν χρησιμοποιείτε χειροποίητο απορρυπαντικό, προσθέστε μια κουταλιά ξύδι πριν ξεπλύνετε.

 

2. Τρόποι αντιμετώπισης των λεκέδων

 

 • Αντιμετωπίστε τους λεκέδες το συντομότερο δυνατό, αν είναι εφικτό ενώ είναι ακόμα νωποί.

 

 • Απομακρύνετε το λάδι πριν από την πλύση με ένα προϊόν αφαίρεσης λεκέδων. Στη συνέχεια, πλύντε τα με την υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία.

 

 • Αφαιρέστε τα σημάδια από ούρα με αμμωνία. Για να αφαιρέσετε τα ούρα, συνδυάστε μια κουταλιά αμμωνίας με ένα φλιτζάνι νερό και χρησιμοποιήστε το μείγμα για να καθαρίσετε τη λεκιασμένη περιοχή. Εφαρμόστε πρώτα το μίγμα σε μια μικρή, κρυφή περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι το χρώμα δεν θα αφαιρεθεί. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν απομάκρυνσης λεκέδων και πλύνετε κανονικά το ρούχο.

 

 • Δοκιμάστε οινόπνευμα εντριβής ή λευκό ξύδι. Οι λεκέδες από τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να απομακρυνθούν με ένα απλό ξέβγαλμα σε δροσερό νερό ή με πλύσιμο σε ίσες ποσότητες νερού και οινοπνεύματος εντριβής. Αν οι λεκέδες παραμένουν, δοκιμάστε ειδικό καθαριστικό αφαίρεσης λεκέδων πριν από την πλύση. Ένα μείγμα με ίση ποσότητα νερού και λευκού ξυδιού μπορεί επίσης να βοηθήσει να απαλλαγείτε από επίμονους λεκέδες.

 

 • Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη! Βεβαιωθείτε ότι ποτέ δεν προσθέτετε χλωρίνη σε ένα μίγμα που περιέχει αμμωνία ή ξύδι, καθώς αυτό θα δημιουργήσει επικίνδυνες τοξικές αναθυμιάσεις.

 

5 Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν πλύνετε τα βρεφικά ρούχα

 

 • Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ απορρυπαντικό : Τα κανονικά απορρυπαντικά περιέχουν χημικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα του μωρού σας. Φροντίστε να ψάξετε για ένα απορρυπαντικό ειδικά σχεδιασμένο για μωρά, αλλιώς να επιλέξετε ένα που δεν περιέχει βαφές ή αρώματα. Ως πρόσθετη προφύλαξη, περάστε τα ρούχα του μωρού σας και από έναν δεύτερο κύκλο ξεβγάλματος στο πλυντήριο για να απαλλαγείτε απ’ οποιοδήποτε ίχνος σαπουνιού.

 

 • Αποφύγετε οποιαδήποτε χημικά ή αρώματα : Τα «σκληρά» σαπούνια και μαλακτικά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα του μωρού σας. Για να είστε βέβαιοι ότι το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλές για το μωρό σας, ελέγξτε το για τυχόν εξανθήματα, ερεθισμούς ή κοκκινίλες. Συμβουλευτείτε το γιατρό του εάν δείτε κάτι λάθος και βρείτε ένα άλλο απορρυπαντικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

 

 • Στεγνώστε τα ρούχα σε χαμηλότερη θερμοκρασία : Υπάρχει πιθανότητα η χρήση στεγνωτηρίου να συρρικνώσει τα ρούχα του μωρού σας, μπορείτε ωστόσο να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε τη χαμηλότερη ρύθμιση θερμοκρασίας για να μειώσετε τις πιθανότητες να συμβεί αυτό. Αυτό θα βοηθήσει επίσης να κρατήσει τα ρούχα πιο «φρέσκα» και τα χρώματα πιο ζωντανά.

 

 • Μην αμελείτε να πλύνετε όλα τα μωρουδιακά προτού τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά: Πλύνετε όλα τα ρούχα και τα σεντόνια σωστά μετά την αγορά πριν αφήσετε το μωρό σας να τα χρησιμοποιήσει. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι οι χημικές ουσίες και οι χρωστικές που αφήνονται πίσω από τη διαδικασία κατασκευής θα ξεπλένονται.

 

Περισσότερα tips για την πλύση των βρεφικών ρούχων

 

Μην χρησιμοποιήτε μεγάλες  ποσότητες απορρυπαντικού και αν χρειαστεί περάστε τα ρούχα από δεύτερο κύκλο ξεβγάλματος.

 

Πλένετε τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και αποφύγετε υπερβολές στη θερμοκρασία (η αποστείρωση ολοκληρώνεται με το σιδέρωμα). Μην πλένετε τα παιδικά ρούχα στο χέρι (εκτός αν υπάρχει οδηγία του κατασκευαστή) υπάρχει πιθανότητα να ξεβάψουν και να καταστραφούν. 

 

Σιδερώνετε απαραιτήτως τα ρούχα του μωρού για να αποστειρωθούν με τις ιδιότητες του ατμού. Aφού τα σιδερώσετε, αφήστε τα ρούχα να κρυώσουν εντελώς ωστε να φυγει η υγρασία από το ατμοσίδερο και κατόπιν τοποθετήστε τα στα συρτάρια σας.

 

Κρατήστε τα ρουχαλάκια μακριά από τα κατοικίδια ζώα σας, καθώς οι τρίχες ή το τρίχωμά τους μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα του μωρού σας.

 

Όταν το μωρό σας μεγαλώνει, μπορείτε να ξεκινήσετε να πλένετε τα ρούχα του μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα. Μπορείτε επίσης να πλύνετε τα ρούχα όλης της οικογένειας από την αρχή, αρκεί το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε να είναι ασφαλές και να μην βλάψει το μωρό σας.