Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ευχάριστα παιχνίδια με τα παιδιά σας στο σπίτι

Ενότητα
Παιχνίδια για να περάσετε ευχάριστα με τα παιδιά σας στο σπίτι

της Γιώτας Ευσταθίου-Θεατρολόγος-Ηθοποιός

 

Παιχνίδια για να περάσετε ευχάριστα με τα παιδιά σας στο σπίτι


Τις τελευταίες μέρες, μετά το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορονιού, πολλοί φίλοι με ρωτάνε να τους πω δημιουργικές δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν με τα παιδιά τους, έτσι ώστε να περάσουν ευχάριστο και ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Για μένα είναι τελείως ξακάθαρο, πως μέσα απ’ αυτή τη δοκιμασία, θα μπορέσουμε να έρθουμε πιο κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, κυρίως με τα παιδιά μας και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να νιώθουμε χαρούμενοι και ευλογημένοι, μέσα στην ατυχία μας.


Προτείνω λοιπόν στους φίλους και τις φίλες μου, και αυτά ακριβώς προτείνω και σε εσάς, παιχνίδια εύκολα, ξεκαρδιστικά που θα κάνουν την ώρα σας να περάσει σαν νεράκι και θα σας χαρίσουν στιγμές γέλιου, διασκέδασης και αναψυχής.

Τα παιχνίδια που προτείνω απευθύνονται σε παιδιά από 3 έως 6 ετών. Φυσικά, κάποια μεγαλύτερα ή και μικρότερα παιδιά ενδεχομένως να μπορούν να συμμετέχουν πολύ καλά.


Πάντα ζεσταίνουμε το σώμα μας, πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε παιχνίδι, οπότε βάλτε την αγαπημένη σας χαλαρή μουσική, φορέστε τις φόρμες σας και ξεκινήστε στρετσινγκ, τεντώματα στο έδαφος, χαλαρά και όχι σαν να είστε πρωταθλητές κόσμου, παρ’ότι μπορεί να αισθάνεστε έτσι...


Συνεχίστε με περπάτημα στο χώρο όπου θα αρχίσετε να δίνετε κάποιες οδηγίες/συνθήκες στα παιδιά και θα τα αφήνετε να εκφραστούν-αυτοσχεδιάσουν.


Για παράδειγμα..
περπατάμε χαλαρά, αλλάζουμε ρυθμό, αλλάζουμε κατεύθυνση,
περπατάμε στις μύτες, σαν να είμαστε πάνω σε ένα σύννεφο,
περπατάμε σαν να έπιασε βροχή και τρέχουμε να προστατευτούμε... και... σταματάμε.

Συνεχίζουμε...
κάνοντας το βήμα ενός ζώου, μετά ενός άλλου ζώου, εντάσσουμε χαμηλόφωνα τον ήχο του ζώου που επιλέξαμε και σιγά σιγά δυναμώνουμε την ένταση της φωνής μας συνεχίζοντας κινούμενοι, ήχο και κίνηση του ζώου παράλληλα.


Στη συνέχεια ψυθιρίζουμε ένα τραγούδι ενόσω προχωράμε στο χώρο, με όποιο βηματισμό θέλουμε, σταδιακά αυξάνουμε την ένταση στο τραγούδι μας έως ότου κρεσεντάρουμε σε ένταση τη φωνή μας.


Βάζουμε το αγαπημένο μας τραγούδι και χορεύουμε όπως και όση ώρα αγαπάμε...!


Μέχρι στιγμής...
και χωρίς να το έχουμε πολυκαταλάβει, έχουμε χαλαρώσει, έχουμε ζεστάνει σώμα και φωνή, εχουμέ ανοιχτεί προς τους άλλους και είμαστε περισσότερο διαθέσιμοι για παιχνίδι.


Έχουμε τοποθετήσει το σώμα μας μέσα στο χώρο, έχουμε κάνει θεατρικό παιχνίδι, έχουμε αναπτύξει τη φαντασία μας!


Αμέσως μετά, θα πρότεινα ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης...
αφού έχουμε βάλει εμπόδια στο χώρο, κλείνουμε τα μάτια στον συμπαίκτη μας, και τον καθοδηγούμε κρατώντας του το χέρι.


Επαναλαμβάνουμε, δίνοντας του μόνο φωνητικές οδηγίες. Έτσι αποκτούμε την εμπιστοσύνη προς τον συμπαίκτη μας και κατ’επέκταση προς τον συνάνθρωπο γενικότερα.


Θα ήταν όμορφο και ένα παιχνίδι συνεργασίας...
φουσκώνουμε ένα μπαλόνι και προσπαθούμε να το μεταφέρουμε από την μια άκρη του δωματίου στην άλλη, ακουμπώντας το σε ένα συγκεκριμένο σημείο των σωμάτων, των δύο συμπαικτών.


Για παράδειγμα, το τοποθετούμε ανάμεσα στις κοιλιές των συμπαικτών. Ομοίως, μπορούμε να τοποθετήσουμε το μπαλόνι στη γάμπα, στον μηρό, στους γοφούς, στο στέρνο, στην πλάτη, στο κεφάλι, στο μέτωπο, στο μπράτσο και στον βραχίονα των συμπαικτών. Σκοπός είναι η καλή συνεργασία αλλά και χαρά και γέλιο.


Σε περίπτωση που το μπαλόνι πέσει κάτω ξαναρχίζουμε από την αρχή.


Μιας και έχετε φουσκωμένο το μπαλόνι και έχετε ζεσταθεί αρκετά, προσπαθήστε να μην πέσει κάτω το μπαλόνι σας, αφού το πετάξετε στον αέρα. Κρατήστε το ψηλά δίνοντας πάσες ο ένας στον άλλο.


Μπορείτε να το κρατήσετε μόνιμα στον αέρα;;;


Παιχνίδι στόχων, το επόμενό μας...
σε αυτοσχέδια μπασκέτα προσπαθούμε να τοποθετήσουμε τα αντικείμενα που έχουμε επιλέξει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια λεκάνη, ένα μπολ, ένα μεγάλο κουτί, κρατάμε απόσταση από αυτό και επιλέγουμε κάποια αντικείμενα μέσα από το σπίτι όπου θα τα χρησιμοποιήσουμε αντί μπάλας.


Φυσικά, τίποτα δε μας εμποδίζει από το να χρησιμοποιήσουμε και μπάλες.


Καλή Διασκέδαση!!!

 

Πηγή: https://nevronas.gr/paichnidia-gia-na-perasete-eycharista-me-ta-paidia-sas-sto-spiti/

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook, για να ενημερώνεστε με τα νέα και τις προτάσεις μας.
Ακολουθήστε μας στο Instagram για ακόμα περισσότερα!